CDXXVI. & co by kdo měl fotit ...

Co by kdo měl fotografovat ...

   Já bych nedovedl fotografovat něco, k čemu nemám vztah, co nevidím. Myslím fotograficky nevidím. Často mi přátelé radili, že mám vic fotografovat živou tematiku, ale já bych řekl, že tady je těžko radit. Člověk má dělat to, co cítí, že je mu blízké, co mu sedí. Nutit se do něčeho nemá cenu. U nás nikdy nebylo málo fotografů, my jsme fotografický národ, máme velké podhoubí amatérské fotografie, a ne špatné. A když se podíváte, co asi nejvíc vede k úspěchu, tak jediná možná rada se tu dá říci starým příslovím: Každý pták má zpívat, jak mu zobák narost. Do něčeho se nutit nebo dělat něco jen proto, že se to zrovna ve světě fotografie nosí, to nemá cenu. Takové fotografování je vlastně reprodukce, srdečně nezažitá a neprožitá, čistě vnější...

                                                          Josef Sudek, Československá fotografie XIV, 1963, č.11



CCXXVI.



... někdo vidí břeh přehrady...
...někdo vidí mořské pobřeží z letadla...
...jiný vidí povrch cizí planety..
...záleží na odstupu...

Je tak těžké najít správný  odstup ...

Komentáře

  1. Vlastně je moc dobře, že Tvé staré webové stránky byly zrušené.. přivedlo Tě to k tomuto formátu.. myslím, že se máme na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
  2. " Do něčeho se nutit nebo dělat něco jen proto, že se to zrovna ve světě fotografie nosí, to nemá ce

    To je krásně řečeno...

    Můj oblíbený citát je od Fida Látala z brněnského podzemního světa: "Každý má směřovat kam ho táhne srdce a pak je jeho výpověď pravdivá a upřímná. Neškatulkovat a nezařazovat se, nekalkulovat a nikomu nelézt do prdele. To je směr, který považuju za jediný možný."

    Moc se mi tu u Tebe líbí, je to tu takové opravdové...

    OdpovědětVymazat
  3. Taky tě to zlákalo :) Stál jsem tam a čekal na trochu světla do čb,pán vedle si asi myslel že mám problém a že kdy už skočím. Ještě se to houpe v pokoji ale ráno nastříhám a vložím,snad. Máš to pěkný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dej prosím někam odkaz. Ať to najdu ;)

      Vymazat
    2. http://tadyclovek.blogspot.cz/2015/08/corina-nebo-spise-corrida.html

      Vymazat

Okomentovat